PTA126 SCHENGENPLEIN . FASE 2
Year
2023
Category
LARGE
Status
Build
Location
Eilandje Antwerpen
De aanleg van fase 2 van het Cadixplein (nu Schengenplein) in Antwerpen in opdracht van AG VESPA.
Het wijkplein Cadix krijgt een centrale ligging en komt grotendeels te liggen op de parking van het voormalige douanegebouw op het eilandje. Het plein zal van de Napelsstraat tot aan de dokrand van het Kattendijkdok lopen, en wordt anderhalve keer zo groot als de Groenplaats. Het wijkplein ligt langs weerszijden van de Kattendijkdok-Oostkaai, waarover later een tram komt te rijden.
PTA heeft de wensen van de bewoners ter harte hebben genomen en een evenwichtig en helder ontwerp aangereikt. Het ontwerp toont een zekere eenvoud, die het plein overzichtelijk en toegankelijk maakt. Het wijkplein Cadix wordt een mix van park en plein, waarbij beide in elkaar overlopen. Het park start aan de kant van de Napelsstraat en vormt het groene hart van de wijk.
Aan de zijde van het Kattendijkdok is het een open plein met een grote publieke luifel. Als primeur voor de wijk wordt het water door middel van een ponton bereikbaar.
Er wordt een park/plein gevraagd voor een buurt die nog een work in progress is, volop in ontwikkeling. De meerderheid van de buurtbewoners die het cadixplein gaan gebruiken als buurtplein wonen er nu nog niet. Hier willen we als ontwerper op inspelen en mogelijkheden inbouwen om het parkplein mee te laten evolueren met de buurt en zijn bewoners. We ontwerpen daarom een landschappelijke basis als drager voor menselijke activiteit.
Human context
. Ontworpen voor bewoners die er op dat moment nog niet waren (Cadixwijk, work in progress). Er werd een schema opgemaakt met mogelijke gebruikersgroepen en wat hun wensen kunnen zijn over de 4 seizoenen.
. Een eenvoudig patroon als drager voor menselijke activiteit, met veel vrijheidsgraden.
. Een ontmoetingsplaats voor de (toekomstige) buurtbewoners.
Interaction
. Relatie tussen verleden en heden door integratie industrieel patrimonium.
. Parkplein als mix van een park en een plein.
. Vormgeving ponton optimaliseert contact met het water.
Open-ended
. Ontwerp vertrekt van een landschappelijke drager als blijvende basis waarop de mens transformatie genereert. De transformatie komt er door buurtinitiatieven, door gestructureerde (her)inrichting en toe-eigening van delen van het parkplein naar behoefte van gebruikers. Het biedt plaats voor lokale initiatieven en noden. Op die manier kan het parkplein evolutief zijn, variabel in de tijd, dynamisch.