PTA128 HEUVELLAND REVISITED
Year
2011
Category
Extra large
Status
completed
Location
Heuvelland
Ontwerpend onderzoek & tentoonstelling in de reeks Jonge makers, denkers, dromers Architectuur in Vlaanderen. Coproductie van deSingel en het VAI.
De tentoonstelling is het resultaat van een ontwerpend onderzoek naar de Wederopbouwhoeves in het West-Vlaamse Heuvelland. Het ontwerpend onderzoek legt bloot hoe de architectuur, het landschap, het gebruik van de gebouwen en de grond zorgen voor een specifieke poëzie. De studie introduceert een nieuwe leefbaarheid en potentiële charme voor het gebied en geeft aan hoe het bestaand stedenbouwkundig instrumentarium hiervoor dient aangepast te worden. De studie vertrekt van het poëtische landschap, de landbouw in transitie en het aanwezige erfgoed.
De studie onderzoekt de problematiek van de ruimtelijke ordening en visualiseert op een aantrekkelijke manier een potentiële toekomst. Het conceptmatige wordt direct gekoppeld aan het concrete. Welke instrumenten en plannen zijn nodig om het streefbeeld in realiteit om te zetten.
Voor het grote publiek wordt aan de hand van sprekende beelden een analyse (foto’s) en een toekomstvisie (collages) getoond. Voor de deskundige is er meer uitleg over hoe men, a.d.h.v. een opdeling bestemming grond en bestemming bebouwing in de ruimtelijke uitvoeringsplannen, tot een ander gebruik van het bestaand patrimonium zou kunnen komen.
Exposition dans le cadre Jonge makers, dromers Architectuur in Vlaanderen. Coproduction de deSingel et de VAI.
L’exposition est le résultat d’une recherche dédiée à la reconstruction des fermes de la commune Heuvelland en Flandre Occidentale. Cette exposition décrit un futur dynamique, mettant en interaction le paysage très ouvert et pur de la Commune, le monde agricole en transition et le patrimoine naturel et bâti existant. De cette tension entre le paysage, le patrimoine et l’affectation découle la force et la poésie de la région. Hélas, ces 3 notions sont chacune bloquées et centrées sur elle-même de par les différentes règlementations en application (politique européenne d’agriculture, plans d’aménagements obsolètes et Agence du Patrimoine rigide). Il est donc temps de séparer l’affectation du sol et l’affectation des bâtiments, de sortir de ces réglementations et ainsi permettre à de nouvelles fonctions telles qu’une école primaire ou un projet d’habitats groupés de s’installer dans ce paysage et ces fermes agricoles historiques. Ainsi de nouvelles interactions apparaissent, remettant l’humain en relation avec le paysage ouvert et les fermes typiques de la région.
Human context
Het onderzoek is, naast de ruimtelijke context of de geschiedkundige waarde, vooral gericht op sfeer en beleving. Wat maakt deze hoeves waardevol ? Hoe kunnen dergelijke sites terug relevant worden, rekening houden met de noden, maar ook met het karakter van de wederopbouwhoeves in Heuvelland. Wat kunnen ze concreet betekenen voor de mensen en het dagelijks leven in deze Regio?
Interaction
Hoe verhoudt de hoeve zich met zijn omgeving ? welke invloed heeft de omgeving op de hoeve, en zijn bewoners of gebruikers ? maar ook : wat bepaalt het karakter van het landschap ? de hoeve als gebouw of als cluster ? is een schakeling van hoeves denkbaar ? ...
Open-ended
Verschillende scenario's worden onderzocht. We kunnen anticiperen op de evoluerende noden, maar meerdere opties moeten mogelijk zijn.
Het onderzoek beschrijft een dynamische toekomst die voortvloeit uit een synergie tussen verschillende sectoren, functies en bestemmingen.