PTA352 LIEVEGEM
Year
2020
Category
Extra large
Status
completed
Location
Lievegem
Hoe kunnen we in Lievegem, een gloednieuwe fusiegemeente, een betere verbondenheid en leefbaarheid creëren? De gemeente staat in voor de drinkwatervoorziening van een ruime regio. Die ruime regio (het Oost-vlaams kerngebied) staat daarnaast voor een belangrijke demografische groei. De studie brengt synergie tot stand tussen verschillende uitdagingen : kernversterking/verdichting, watervraagstukken & gedeelde identiteit.
Het team van PTA, versterkt door de waterexpertise van Antea Group, kwam na een grondige analyse op verschillende schaalniveaus tot acht sturende onderzoeksvragen. Deze acht vragen zijn omgezet naar vier ambities: (1) Inzetten op herbruik bebouwing, verdichten met een negatieve betonsnelheid; (2) Gedeelde identiteit niet stoelen op dorpskernen, maar op de open ruimte ertussen; (3) Inzetten op verbindend netwerk duurzame mobiliteit met de (elektrische fiets) als gamechanger; (4) Artificieel watersysteem maximaal inzetten voor ecosysteemdiensten.
Voor elke ambitie is een kansenkaart en een visiekaart ontwikkeld. De ambities worden geconcretiseerd en ruimtelijk vertaald. De superpositie van de visiekaarten vormt een gebiedsdekkende structuurschets voor het grondgebied van de Gemeente. In deze blauwdruk werden verschillende landschappen en knopen (plekken waar verschillende ambities samenkomen) verder ontward. Voor drie cruciale plekken stelde het team een concrete agenda van projecten en ingrepen samen. Hierbij speelt water een cruciale rol. Water is het Lievegems goud.
De studie kadert binnen het IABR-Atelier Oost-Vlaams kerngebied (https://iabr.nl/nl/projectatelier/atovk2017-20).
Human context
- Betrekken van bewoners voor het detecteren van betekenisvolle plekken.
- Zoektocht naar nieuwe identiteit voor de fusiegemeente op basis van wat bewoners verbindt.
Interaction
- Ambities leggen verbanden tussen drie onderzoeksthema’s: water, verbondenheid en bevolkingsgroei.
- Als demonstratieproject, trekt de studie lessen om andere gemeenten te inspireren.(multiplicatoreffect)
Open-ended
- Een stapsgewijze transitie-agenda gekoppeld aan een wensbeeld, maar geen fix masterplan.